Time of Day	What's Happening
9:00-9:15am Arrival (outdoor) - Morning Routines 15 min	-sign-in -unloading -restrooms -proper clothing -Water bottles filled -Woods plan/notices & wonders/News to share
9:15am - 9:55am Woods Time - Unstructured Play Whole group 40 min	-Student Led -Promoting better brain function -self-observation -gross & fine motor skills practice -outdoor unstructured play in outdoor classroom -critical thinking -problem solving -social/emotional development -communication skills -self-regulation
9:55am - 10:30ish am Welcome/Morning Meeting Whole group 35 min	-date/weather/seasons/celebrations -social connections -conversation practice (Speaking & Listening) -self-reflection/self-expression
10:30am - 11:15am Expression Choices Whole group, small group, individual 45 min	-music/dance/song -movement -mathematics -emotions -language - phonics
11:20am - 12:00pm Woods Time - Unstructured Play Whole group 40 min	Student Led -Promoting better brain function -self-observation -gross & fine motor skills practice -outdoor unstructured play in outdoor classroom -critical thinking -problem solving -social/emotional development -communication skills -self-regulation
12:00-12:30pm Whole Group Lunch (30 min)	
5-7 min Transition to Small Groups	
12:35ishpm - 1:00 pm Independent/Small Group Reading "Animal Time" 25 min	-non-fiction literacy development -fiction literacy development -integration of science/social topics -observation & inquiry

	-increased depth of knowledge -tracking of thinking - writing development
1:00pm- 1:30pm Guided Expression Exploration Small Groups 30 min	-range of all academic expression exploration -guided to support individualized learning goals -independent & group options -follows integration of content
1:30pm - 1:35pm Expression Break Whole group 5 min	-music/dance/song -movement -mathematics -emotions -language - phonics
5-7 min Transition to Small Groups	
1:40pm - 2:30pm Unstructured & Choice Rotations Small Groups 50 min	-See morning section for details -this would be time for a resting choice for any child who needs an afternoon restful activity
2:30pm- 3:00pm Guided Expression Exploration & Discussion	-range of all academic expression exploration -goal setting, accountability -guided to support individualized learning goals -independent & group options -follows integration of content
2:50 - 3:00pm Transition & Pack Up	
3:00- 3:30pm Read Aloud/Cageball Whole Group	-continued story across several days -listening/tracking stamina -conversation- observation & inquiry -gross motor development -teamwork and independent competition
3:30-3:45pm Pick- Up Whole group	-Parent Sign- Out -Packed Up items -Home Learning Folder -Departure